HTML

Társoldalak

Oldalak

Címkék

Archívum

2012. szeptember 27. 22:48 bM

Varázslat: Hungarian Rhapsody

Címkék: mozi magyar koncert

Nem, azt nem merném mondani, hogy nem voltam az elmúlt pár évben teltházas mozielőadáson, de nagyon ritka, hogy ez megesik. Olyanra pedig tényleg nem emlékszem, mint a ma estére: hogy a nagy mozitermet töltötte volna meg egy ilyen, többgenerációs tömeg. Márpedig a Corvinban ma volt apa–egyetemista fiú, nagymama–anyuka–gimnazista unoka, barát–barátnő, egyetemista baráti kör, anya–apa–gyerekek társulás is, képviseltette magát tizenévestől a nyolcvanévesig mindenki. Ráadásul (többnyire) angol nyelvű filmelőadáson. És ehhez a csodához csak annyi kellett, hogy valakinek eszébe jusson, hogy huszonhat éve Ragályi Elemérék pár kilométernyi nyersanyagra felvették a Queen első és egyben utolsó budapesti koncertjét, de az azóta is csak VHS-minőségben elérhető.

Ha márpedig nyersanyagra forgatták nemcsak VHS-re, de HD-minőségre is lehet butítani. Ha viszont lehet, akkor miért ne. És igazuk volt. A felvétel új digitalizációja elkészült, Freddie Mercury pedig hamarosan 5.1-ben énekelheti a „Tavaszi szél vizet áraszt”-ot a DVD- vagy blu-ray-lemezünkön, addig pedig a filmszínházakban.

A koncertről igazán nem tudok újat mondani. Az utolsó turné, a Magic Tour keretében látogattak Magyarországra, ahol a Népstadionban léptek föl legnagyobb slágereikkel. A felvételt még 1986-ban bemutatták a magyar (és némely külföldi) mozik, a következő évben pedig megjelent VHS-en. A magyar közönség nagy része már látta, aki nem, az meg nézze meg, és élvezze. Idén felújítva ismét számos országban mozikba került a film. A digitalizáció pedig, jelentem, jól sikerült. Persze ehhez jó alap kellett, amit Zsombolyai Jánosék szolgáltattak. A több tíz korszerű analóg kamerával fantasztikus munkát végeztek, s az anyagot is jól vágták össze. A digitalizáció után pedig minden tűéles maradt, a hang pedig tiszta, eltekintve attól, hogy próbák hiányában az operatőrök néha keresgélik a fókusszal az előadókat (hacsak nem tudatos művészi döntés ez is).

Az ember valójában elfeledkezik arról, hogy moziteremben ül, és egy negyedévszázados filmet néz. Legszívesebben csápolna, tapsolna, énekelne (bár a többi néző valószínűleg ekkor kizökkenne egy kicsit a varázslatból). A filmet egyébként ez alkalommal megelőzi a Magic Year című félórás dokumentumfilm (viszont semmi reklám), ami a turnéról készült, és elég – mai szóval élve – gáz képet fest kis hazánkról. Viszont a magyarnak van humorérzéke, a közönség ezen is nevet.

A klasszikus rockegyüttes már önmagában is elég ahhoz, hogy összehozza a generációkat, ez a felújított koncertfelvétel pedig kiváló munkát végez.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://onscreen.blog.hu/api/trackback/id/tr874807328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása